tirsdag den 13. september 2011

Huskeseddel eller sjuskeseddel - del 1

Løkkes påstand: 
Danmark er ikke i bakgear - Væksten er i top 5 i Europa

Arbejderbevægelsens Erhvervsråds svar:
Ser man på hvordan væksten har udviklet sig igennem hele krisen (fra 2008 til i dag), så ligger Danmark faktisk rigtigt dårligt europæisk set: Nemlig på en samlet 16. plads, hvor vi kun er foran en række tidligere Østlande og særligt gældsplagede lande. Det skriver AE i et faktaark om Løkkes huskeseddel.
Det er kun hvis man alene fokuserer på væksten i andet kvartal af 2011 sammenlignet med første kvartal af 2011 – som Løkke vælger at gøre - at vi kommer op i den pæne ende: Pt. ligger Danmark nummer 4 i Europa hvad angår væksten i bruttonationalprodukt for 2. kvartal af 2011.
Desuden, påpeger AE, har flere lande endnu ikke har offentliggjort væksttal for 2. kvartal af 2011. Dermed er det ikke sikkert at Danmark faktisk kan holde den ”top-5” plads, som Løkke hævder, vi har. 

DR Detektors svar: 
Man behøver faktisk kun gå ét år tilbage i statistikkerne for at Løkkes ”top 5 placering” forsvinder. Sådan siger DRs Detektor:
Ser vi på Eurostats tal for hvordan væksten i andet kvartal 2011 har været i sammenligning med andet kvartal i 2010 (en indikator på hvor godt lande er på vej ud af krisen fra år til år), så tegner billedet sig anderledes: Danmark er her - med en 14. plads - meget langt fra en topplacering i Europa.

Se DR Detektors graf her
Tabellen viser, at hvis man ser på hvordan DK klarer sig nu ift. sidste år på samme tid – og ikke på hvordan DK klarer sig nu ift. for tre måneder siden, så viser det sig at Danmark ligger i midten af feltet, dog efter lande som  Sverige, Finland, Tyskland, Belgien, Estland, Letland, Litauen, Bulgarien og Polen.

Valgtals kommentar:

På dette punkt må vi følge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og DR Detektor og konkludere, at det er en tilsnigelse at hævde at Danmarks vækst er i top-5 europæisk set.
Løkkes billede af DKs væksttal må efter saglige kriterier betegnes som et skønmaleri baseret på ét enkeltstående tal.
Denne konklusion kan uddybes ved at se på Danmarks vækst over en længere årrække:
Dansk Erhverv har beregnet hvordan BNP-væksten var under SR-regeringen fra 1993-2001 sammenlignet med under VK-regeringen under både Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen (2002-2010). Det viser sig, at hvor den gennemsnitlige årlige vækst i BNP under SR lå på 2,6 %, så har den under VK ligget på 0,7 %.

Kilde: Dansk Erhverv
Valgtals dom:
Den danske vækst kommer måske til at ligge i Top 5 i Europa for 2. kvartal af 2011 ift. 1. kvartal af 2011, men i et længere tidsperspektiv er Danmark meget langt fra at være i toppen europæisk.
Løkke har ret i at Danmark ikke ligefrem er i ”bakgear”. Men omvendt er det tilfældet, at væksten i BNP er bremset hårdt op under VK-regeringen 2002-2010 ift. under SR i perioden 1993-2001.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar