mandag den 12. september 2011

Får Socialdemokraterne det dårligste valg i 100 år? - Del II

Når hundredetusinder af danske internetbrugere i løbet af dagen logger ind på hjemmesiderne for BT , Berlingske Tidende, Information , får de, som nævnt i vores post tidligere imorges, at vide, at en ny ”chok-måling”  viser at der nu næsten er dødt løb mellem blokkene.

Men er der det?

Det korte svar: Nej.

Hvis man lægger flere målinger fra de seneste dage sammen for at få sikrere tal, som Søren Risbjerg Thomsen gør for Altinget, så viser det sig, at det mest solide bud der lige nu kan gives er at der står 91-84 til Rød Blok.
Risbjerg Thomsen vurderer (med tal der er opgjort til og med 11/9) at i løbet af de sidste dage har Rød Blok sammenlagt tabt 1 mandat.

Dødt løb er der altså ikke tale om. Tendensen ser ud til at løbet bliver tættere mellem blokkene.Men det går meget langsommere end sensationslystne medier tilsyneladende kan vente på – og derfor bringer de historier baseret på stærkt usikre enkeltmålinger.

Tag fx Berlingske Tidende. De har en bjælke liggende med en måling fra Gallup liggende øverst på hjemmesiden. Den siger i dag, 12/9: 94-81 til Rød Blok, altså et forspring på 13 mandater.
Desuden bruger de et ”barometer” hvor de selv lægger meningsmålinger sammen. Det siger pr. 11/9: 92-83 til Rød Blok, altså et forspring på 9 mandater.

Alligevelvælger de at bringe følgende historie , hvor en helt anden konklusion drages på et særdeles usikkert grundlag: At Rød Blok kun er 3 mandater foran (89-86).

Det er navnlig Socialdemokraterne som får en ubegrundet ublid medfart i dagens artikler.
Voxmeters måling for Ritzau som historierne bygger på skønner at 23,1 % af vælgerne vil stemme på A. Det bliver udlagt som om Socialdemokraterne er på vej mod et historisk katastrofevalg, på trods af at det er muligt indenfor den statistiske usikkerhedsmargen som Voxmeter selv arbejder med (i dag angivet til +/- 2,6 procentpoint), at Socialdemokraterne faktisk vil få 25,7 % af stemmerne.

Her på Valgtal gør vi altid det, når vi hører en sensationel meningsmålingshistorie, at vi lige spørger: Hvad siger Risbjerg Thomsen?

I dette tilfælde peger skønner han minsandten at Socialdemokraterne faktisk ligger til netop 25,7 % af stemmerne. Og dermed faktisk er gået et mandat frem i løbet af de seneste dage.

I det omfang debatten bliver præget af at Socialdemokraterne er i øjeblikkelig krise, bygger det derfor rent ud sagt på et særdeles tyndt datagrundlag. Det bliver fordrejet af journalister, der tilsyneladende ikke har statistisk metodekendskab nok til at vide hvad de tal, de får fra analyseinstitutterne, egentlig betyder.

Vi opfordrer alle til at skrive til Berlingske Tidende, BT og Information for at fortælle dem at deres troværdighed som nyhedsmedier svækkes markant, når de i jagten på ”valgturbulens” smider journalistiske grundprincipper over bord.

2 kommentarer:

  1. Spændende blog, men kan I ikke stå frem ved navn? Bare så vi ved, at I ER forskere.

    SvarSlet
  2. den her analyse er da på ingen måde forskellig for alle de andre analyser som siger det modsatte. Kan ikke se den her skulle være anderledes end alle de andre vi løbende bliver konfronteret med. Måske er forskellen bare at det rammer en rød blok. Er man lidt partisk ?

    SvarSlet